Wilsbeschikking

De wilsbeschikking

Het woord zegt het eigenlijk zelf, beschikking over je eigen wil. Uw wil is wet als het gaat om uw uitvaart. Een wilsbeschikking dient ervoor duidelijk te maken wat je wenst omtrent uw eigen uitvaart en wat er met je stoffelijk overschot dient te gebeuren. Dit is eenvoudig te verklaren op de burgerlijke stand van de gemeente van woonst. De ambtenaren zullen je verder kunnen helpen met de opmaak van uw eigen wilsbeschikking. Een uitvaartondernemer is namelijk verplicht deze wilsbeschikking op te vragen bij de regeling en aangifte van uw overlijden. Wat in de wilsbeschikking staat dient te gebeuren.

Zoals gebruikelijk kan je kiezen tussen begraven of cremeren. Maar je kan daarin ook verder gaan. Zoals begraven in een grafkelder in plaats van in volle grond. Bij crematie hebt u meerdere mogelijkheden; asverstrooiing op zee of op het kerkhof, asbijzetting, asbegraving of zelfs de urne mee naar huis nemen. Je kan zelfs zo ver gaan dat er een asverstrooiing plaats heeft in iemand zijn tuin, als er een schriftelijk akkoord en toelating is van de eigenaar van die bepaalde tuin.

In de toekomst zou er dan ook nog vriesdrogen of resomeren bijkomen, dat zou de nieuwste trend worden in de lijkbezorging. Vriesdrogen is namelijk het lichaam bewerken dat het organisch poeder wordt. Dit zou voor het milieu veel beter zijn, daar er geen verbranding hoeft plaats te vinden. Het Zweedse concept van vriesdrogen zal hoe dan ook zijn plaats krijgen in de wereld van de uitvaart.

Download een wilsbeschikking en plan je eigen uitvaart

  • attest van wilsbeschikking
  • aan te vragen bij de burgerlijke stand van uw woonst, uw gemeente
  • de begrafenisondernemer is verplicht deze wilsbeschikking te volgen

BELANGRIJK: Geef uw nabestaanden een kopie van uw wilsbeschikking of uitvaartwens en laat hen weten waar of bij welke begrafenisondernemer de wilsbeschikking geregistreerd werd. Dit is heel belangrijk, zodat men weet welke begrafenisondernemer de uitvaart dient uit te voeren.